Uitleg Off-camera flits waaier

Je hebt een geweldig handig hulpstuk in je camera tas zitten die jou tientallen licht recepten geeft voor elke off-camera flits situatie.
Hieronder zal ik per foto uitleggen waar je rekening mee moet houden om tot het gewenste resultaat te komen.

FLEXMI apparatuur

Benieuwd met welke flitsers ik schiet en welke overige accessoires ik gebruik? Check dan onderstaande pagina.

Stelletje wordt gefotografeerd in parijs

Zorg bij lange sluiter tijd foto’s vooral dat je onderwerp en camera zo stil mogelijk liggen. Zet je camera op statief en laat je koppel elkaar vasthouden.

Rook, hairspray en regen hebben allemaal dezelfde manier van off-camera belichten. Alle elementen belicht je sowieso van achteren. En om je onderwerp van voren in te lichten zou je gebruik kunnen maken van het aanwezige licht of in-flitsen.

Bij een ceremonie opstellingen houdt je vooral rekening met dat je onderwerpen alle kanten op zouden kunnen gaan. Belicht dus niet precies één plek uit, maar ga wat breder zitten met je flitsers.

Een regen foto maken zonder paraplu, het kan! Zet je onderwerpen bijvoorbeeld onder een overkapping of misschien zelfs in een deuropening. Met een regen foto let ik vooral op wat ik wil uitlichten. In dit geval wil ik de flitser die achter het bruidspaar staat richten naar boven zodat de regendruppels uitgelicht worden.

Bij herfstkleuren is het belangrijk dat je vooral met je camera goed belicht op het aanwezige licht zodat de herfstkleuren mooi naar voren komen. Belicht iets donkerder dan het aanwezige licht. Gebruik op de flitser een difuser als modifier om het licht wat zachter te maken.

Een silhouet en een invulflits in één foto. Belicht de foto zo dat het zonder flitsers een donker geheel is. De invulling zal 100% van je flitsers afkomen. Op de achtergrond heb ik een flitser gericht op het hooi met een oranje kleur gel. Op de bruid heb ik een andere flitser gericht met een MagMod Grid + MagMod Sphere.

Voor een lange sluiter tijd foto is het allerbelangrijkste dat je je onderwerp en camera zo stabiel mogelijk neerzet. Zet je camera dus ook op een statief en let op met alle bewegingen en trillingen die de omgeving kan geven. Wil je je flitser testen zonder een lange sluitertijd? Dat kan! Je kunt je flits intensiteit namelijk testen op een 1/200. Vervolgens zet je als je tevreden bent over de intensiteit terug naar de lange sluitertijd.

Een foto die je eigenlijk overal wel kunt maken. Zet je bruidspaar tegenover elkaar en zet de flitser achter het bruidspaar. Schiet vooral veel foto’s omdat het soms wat lastig kan zijn om de belichting lekker te krijgen.

Love letters op een bruiloft zijn altijd een echte sfeer toevoeging! Helemaal leuk als deze ook verlicht zijn. Een leuk item om ’s avonds een creatief shot mee te maken. Belicht op de letters en vul het onderwerp naar smaak in. Bij voorkeur van twee kanten om ze mooi los van de achtergrond te krijgen.

Flitsers in de douche plaatsen kan natuurlijk niet op statief, dus gebruiken we hiervoor een buisklem. Deze kun je makkelijk aan de douchewand of aan de douchestang te plaatsen. De flitser gericht op het gezicht heb ik een warme gel op geplaatst zodat de flitser van links een blauw effect krijgt.

Bij dit shot is het belangrijk om de belichting dmv camera instellingen donker te zetten zodat het een mooi en warm geheel wordt. Alleen de lampen blijven nog over als omgevingslicht. De flitser is gericht op de deuren achter het bruidspaar icm een warme gel om het geheel samen te brengen met de omgeving.

Dit is mijn standaard flits opstelling voor feesten. In totaal gebruik ik hier 3 flitsers. Links één flitser op statief met een MagMod Grid omdat de ruimte groot en breed was. Rechts een flitser op statief met een MagMod Grid.

Silhouet van de bruid terwijl de visagie haarlak opspuit

Fixeer spray en haarlak spray zijn handelingen die elke bruiloft wel weer terug komen. Een mooi moment ook om dit op een creatieve manier vast te leggen. Belicht met je camera op de omgevingslicht en voeg achter de bruid of onderwerp een flitser toe. Deze techniek kun je toepassen op bijvoorbeeld regen, champagne, hairspray, rook en parfum. Belicht al deze elementen sowieso van achteren.

Ook dit is weer een standaard feest opstelling. In deze foto heb ik 3 0f-camera flitsers gebruikt. Links, rechts en één op mijn camera. Het mooie aan deze setup is is dat je altijd een goede belichting hebt op je onderwerpen door de off-camera flitsers.

Een shot wat best lastig te maken is. Waarom? Omdat de zon onder gaat en dus je belichting veranderd heel snel. Houd hier dus ook goed rekening mee. Snel handelen is hier heel belangrijk. Zorg dat je onderwerp goed staat en je flitser(s) goed gericht staan en fotografeer erop los. Zorg in ieder geval dat je basis camera instellingen ingesteld staan op het omgevingslicht en de warme gloed die de zon eventueel kan geven.

Een mysterieus shot door heel simpel je bruidspaar in de deuropening te zetten en een flitser op ze te richten. Zo kun je heel leuk spelen met doorkijkjes en donkere ruimtes. Mijn camera instellingen zijn ingesteld op de voorgrond, dit moest goed belicht zijn (zonder flitser) en waar het bruidspaar staat heb ik een flitser op een statief gezet icm een MagMod Sphere.

Belicht van te voren voordat de sterretjes aan staan op het aanwezige licht en werk vanuit daar je shot uit. Gebruik je een flitser op je camera houd er dan goed rekening mee dat met elke meter dat het bruidspaar dichterbij komt de intensiteit van de flitser ook harder wordt.

Dit is mijn standaard flits opstelling voor feesten. In totaal gebruik ik hier 3 flitsers. Links één flitser op statief met een MagMod Grid omdat de ruimte groot en breed was. Rechts een flitser op statief met een MagMod Grid.

Bij een shot zoals bovenstaand wil je vooral snel kunnen doorschieten. Je camera instellingen moeten dus niet te donker staan, want dit zou betekenen dat je flitser op een harder vermogen ingesteld moet staan wat ook kan betekenen dat hij niet snel genoeg kan herladen. Een lichtere instellingen (maar wel donkere basis) zorgt er voor dat je flitser niet op hard vermogen hoeft te staan.

Een heel tof shot om bijvoorbeeld tijdens de receptie of trouwfeest te fotograferen. Ik raad je wel aan, test de setup zonder de mannen. Zo heb je alle tijd om het rustig in te stellen. Waar je vooral rekening mee moet houden is dat de mannen in een soort van ” V ” staan. Zo zal de flitsers die links en rechts staan geen schaduw op de andere personen creëren. De flitser achter de mannen creëert een dynamisch effect en geeft het beeld net wat meer diepte.

Dit is mijn standaard flits opstelling voor feesten. In totaal gebruik ik hier 3 flitsers. Links één flitser op een flits klem met een MagMod Grid. Rechts een flitser op flits klem met een MagMod Grid.

Ook in de winter kun je een heel tof buiten shot maken. Bij dit shot heb ik een speciale spray gebruikt om het rook effect te creëren. Dit product heet Atmosphere Aerosol Haze Spray. Witbalans heb ik zelf in de nabewerking naar blauw bewerkt. Je zou ook een kleur gel kunnen gebruiken. Flitser heb ik achter het bruidspaar geplaatst.

Bij dit shot had ik mijn standaard feest opstelling. Namelijk een flitser links, rechts en één op de camera. Het grootste gedeelte werd ingeliftst door de off-camera flitsers.

Een moeilijk shot om van te voren te testen. Omdat de auto gaat rijden is het makkelijk om hier een assistent of statief te gebruiken voor je off-camera flits vanaf links. Mijn assistent liep hier mee met de auto en had een monopod vast met daarop de flitser. Geen assistent? Dan kun je een flitser op statief neerzetten en wachten totdat het bruidspaar bij je in de buurt komt.

Bij dit shot is het vooral belangrijk om een lichte paraplu te hebben waar een flits licht doorheen kan. Belicht met je camera op de omgevingslicht (mag donkerder) en zet er een flitser achter waardoor er een schaduw ontstaat op de paraplu

Lampjes van een kerstboom zijn heel leuk om te verwerken in een foto. Helemaal omdat dit een element is dat past bij de tijd van het jaar. Belicht met je camera op de lampjes zodat je alleen de lampjes nog ziet. Ik heb op het bruidspaar twee flitsers gericht. Eentje van voren met een MagMod Grid & Sphere en van achteren om het bruidspaar los te maken van de achtergrond met een MagMod grid.

Ik vind de heide een waar magisch iets om te zien. Hoe leuk als je dit in de avond ook kunt schieten. Om de paarse heide extra aan te dikken heb ik één flitser speciaal gericht op de heide met een paarse kleur gel om de kleur extra intensiteit te geven. Vervolgens heb ik op het bruidspaar twee flitsers gericht.

Bij dit shot had ik zonder flitsers een zwart beeld gehad. De keuze was om een flitser achter het bruidspaar te zetten en minimaal tussen hen door te laten komen.

Ik houd van LOVE letters. Mijn camera instelling is gebaseerd op de intensiteit van de letters. Met deze instelling ben ik gaan spelen totdat ik het gewenste resultaat kreeg. Vervolgens heb ik een flitser achter het bruidspaar gezet voor een rim-light.

Een leuk setup om met de bruidegom en vrienden te maken. Bij dit shot houd ik vooral rekening mee dat het rook effect wordt uitgelicht door mijn flitsers. De flitser op de achtergrond staat gericht naar boven om vooral daar het rook effect uit te lichten.

Ik probeer in elke reportage altijd wel een speciaal shot te maken met de locatie op de achtergrond. Helemaal leuk als de locatie uitgelicht is met lampen. Dit was mijn basis instelling en vanuit daar ben ik flitsers gaan toevoegen om alleen het bruidspaar uit te lichten.

Bomen zijn gewoon bomen toch? Hoe leuk is het om op twee bomen een flitser met kleurgel te richten. Twee verschillende kleuren geven het geheel een speels effect. Op het bruidspaar heb ik een enkele flitser gezet vanaf camera rechts.